Trenutno ukinuto ograničenje brzine na srpskim putevima

0

Već nekoliko dana u Srbiji član Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, stavljen je van snage iz razloga što na saobraćajnim znacima ograničenja brzine nije navedena jedinica mere pored broja koji označava dozvoljenu brzinu.

Međunarodna jedinica mere za brzinu je metar a za vreme sekunde, tako se nameće da je izvedena jedinica za brzinu jedan metar po sekundi, što bi se trebalo podrazumevati na svim mestima gde je brzina označena brojem bez drugačije naznačene merne jedinice.

Ovo pitanje je pokrenulo udruženje vozača „Točkovi”, nakon skorašnjeg događaja u susednoj Hrvatskoj, kada je sud presudio u korist jednog vozača, pod konstatacijom da vozač nije mogao ispravno protumačiti znak ograničenja brzine. Znakom je bilo dozvoljeno kretanje brzinom od 70 (m/s) a vozač se kretao daleko manjom brzinom.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu za komunikacije i saobraćaj, Zoran Andrić izjavio je da su u pripremi novi saobraćajni znaci gde će dozvoljena brzina biti izražena u jedinici mere (m/s).

„Zaista jeste nelogično, kada su recimo na dopunskim znacima dužine na kojim znak vredi označene u metrima, ne znam zašto bi sa ograničenjem brzine bilo drugačije”, dodao je Zoran Andrić.

Iz Ministarstva za komunikacije i saobraćaj, uputili su apel vozačima da za vreme dok znaci ograničenja nisu validni, ne divljaju na putevima kako ne bi ugrozili svoje i tuđe živote.


KlikBejt
Njuz Network

Comments
Loading...